Radio streaming works, ping and wget don't

Discussion about my Wifi Radio project at http://mightyohm.com/wifiradio/ or my WL-520gU talk at NOTACON.

Radio streaming works, ping and wget don't

Postby dija » Sun Jun 03, 2012 12:32 am

Hi,

while my serial port still doesn't work, I tried to go on without it and got everything working nicely!

Next thing I tried is to give my 500gp v2 a static ip outside the DHCP range of my router. And after some tweaking this works...almost. I can now hear radio streams and ssh to the 500gp wirelessly, but for some reason I can't wget or ping internet adresses (pinging my router and macbook works).

My /etc/config/network
Code: Select all
#### VLAN configuration
config switch eth0
        option vlan0    "0 1 2 3 5*"
        option vlan1    "4 5"


#### Loopback configuration
config interface loopback
        option ifname   "lo"
        option proto    static
        option ipaddr   127.0.0.1
        option netmask  255.0.0.0


#### LAN configuration
config interface lan
        #option type    bridge
        option ifname   "eth0.0"
        option proto    static
        option ipaddr   192.168.1.168
        option netmask  255.255.255.0

#### WAN configuration               
config interface        wan         
        option ifname   "eth0.1"     
        #option proto   dhcp         
        option proto    static       
        option ipaddr   192.168.1.169
        option netmask  255.255.255.0
        option gateway  192.168.1.1 



my /etc/config/wireless
Code: Select all
config wifi-device  wl0
        option type     broadcom
        option channel  auto #the channel your wireless network is on


        # REMOVE THIS LINE TO ENABLE WIFI:
        option disabled 0

config wifi-iface
        option device   wl0
        option network  wan
        option mode     sta #configures the router to connect to your network
        option ssid     pretty_fly_for_a_wifi
        option encryption psk2
        option key mypsswrd


I'm suspecting a firewall issue. Can anybody give me a pointer how to fix this issue?
dija
 
Posts: 4
Joined: Tue May 29, 2012 10:47 am

Re: Radio streaming works, ping and wget don't

Postby gerben » Sun Jun 03, 2012 1:40 pm

Specifying an IP outside the range of the main router seems like asking for trouble. I think the chance of address collisions is quite low on a home network. Just choose a very high number. since most routers give out IP starting at the low values.

Doesn't your main router support Static DHCP. This would give the same effect as manually setting the IP on your asus.
User avatar
gerben
 
Posts: 163
Joined: Sat Oct 16, 2010 8:41 am
Location: Netherlands

Re: Radio streaming works, ping and wget don't

Postby dija » Mon Jun 04, 2012 10:09 am

Specifying an IP-adress inside the dhcp-range lets the problem remain unchanged.

My router support static DHCP but it doesn't seem to work. I can make a rule for the 500gpv2 but it still gets each time I reboot it a new ip-address. (In case anyone is familiar with the router, I have the Alice WLAN 1421.)

By the way, if I switch to dhcp, pinging google.com works splendid but I would really like to have static ip for the radio.
dija
 
Posts: 4
Joined: Tue May 29, 2012 10:47 am

Re: Radio streaming works, ping and wget don't

Postby jeroen94704 » Mon Jun 04, 2012 12:15 pm

Looks like you need to add an entry for the DNS server, which is missing from your wan configuration:

option dns 192.168.1.1

or, if you want to use one of the lan interfaces instead of the wan port, add both a dns and gateway option:

option gateway 192.168.1.1
option dns 192.168.1.1

Also, about the choice of static IP address: As long as the IP address you set is within the same subnet as the router, you won't have issues. For example, I've set my own router to hand out addresses 192.168.1.100-192.168.1.255 through DHCP, allowing me to use the numbers 1 to 99 for machines with a static address.

I'm presuming this is what you are doing, since if you chose an address outside your router's subnet, things wouldn't work at all.

Hope this helps,

Jeroen
jeroen94704
 
Posts: 109
Joined: Sat Feb 13, 2010 4:27 am
Location: Eindhoven, the Netherlands

Re: Radio streaming works, ping and wget don't

Postby dija » Tue Jun 05, 2012 9:58 am

That did do the trick. Thanks!

Interestingly the 500gp gets now first an ip-address in dhcp-range and then switches to the static ip. And it takes quite a while until I'm able to ssh wirelessly to it. Anyway now it works. :-)
dija
 
Posts: 4
Joined: Tue May 29, 2012 10:47 am


Return to Wifi Radio Project / Hacking the Asus WL-520gU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests